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Transfer approval fees restricted by law

Condo Q&A
Joe Adams
Guest columnist

Q: My condominium association
states that under Florida Statute 718.112
they can charge a fee when someone is
buying a condominium of $100.00 per
applicant. They call it a transfer fee, yet
in reading the statute one cannot
charge husband/wife and parent/de-
pendent child as two separate people.
They said that they have every right to
charge each person under the law
$100.00 and considered it a back-
ground check. I understand the need
for background checks. However, I
question the legality of charging each
person $100.00? (B.C., via e-mail)

A: A condominium association can
order a background check for each of
the proposed unit occupants, if the
declaration of condominium autho-
rizes pre-sale investigation of potential
new owners.

Section 718.112(2)(i) of the Florida
Condominium Act authorizes a condo-
minium association or its agent to
charge a fee of up to $100.00 per appli-
cant in connection with its approval of
a sale, mortgage, lease, sublease, or
other transfer of a unit, if the condo-
minium documents require the condo-
minium association to approve such
transfer and the transfer fee is speci-
fied in the condominium documents.
As you note, this section of the Florida
Condominium Act further provides
that married couples, as well as a par-

ent and dependent child, are to be
treated as one applicant and pay a sin-
gle transfer fee. Further, if the transfer
being considered by the condominium
association is a renewal of a lease or
sublease with the same lessee or sub-
lessee, the transfer fee cannot be
charged.

Although it does not apply in the
context of your association, the Florida
Homeowners’ Association Act does not
prohibit (or for that matter permit), nor
limit transfer fees. Accordingly, the
prevailing view is that a homeowners’
associations may charge a reasonable
transfer fee if authorized by the govern-
ing documents.

The $100.00 transfer fee is intended
to reimburse the association for out-
side expenses incurred (such as the
background or credit checks) and oth-
erwise cover the association’s adminis-
trative costs. No extra fees may be
passed on to an owner or prospective
owner (or prospective tenant) by either
the association or its agents (such as
management companies). Alleged vio-
lations of this statute have generated
class action litigation in other parts of
the State.

I would note that the $100.00 cap in
the statute is over 40 years old, and
times have certainly changed as has
the cost of doing business. I am aware
of pending efforts by certain groups to
seek a change to the statute authoriz-
ing a higher transfer fee, which would
seem to make sense.

Q: Can a condominium renter see
the current financials? (R.C., via e-

mail)

A: A renter is only entitled by law in
his or her own right to inspect the dec-
laration, articles of incorporation, by-
laws, and rules and regulations.

A renter could only inspect the fi-
nancials and other official records in
the same manner as an association
member if the renter is authorized by
an association member to act as the
owner’s authorized representative.

Q: I am a seasonal resident. I sent a
letter to the manager of my condomini-
um association requesting that certain
records be e-mailed to me. In response,
the manager advised that I would have
to come into the office tolook at the rec-
ords. Since I am out of town, don’t they
have to send the documents to me by
either mail or e-mail? (J.B., via e-mail)

A: No. The Florida Condominium
Act requires the association require-
ment to keep records and make those
records available for inspection and
copying by unit owners. If records are
available electronically, the association
may, but is not required to, provide the
records electronically.

Pursuant to the terms of the statute
and interpretations by the applicable
state regulatory agency, there is no ob-
ligation to send records to owners by
mail, e-mail, or otherwise.

Joe Adams is an attorney with Beck-
er & Poliakoff, PA., Fort Myers. Send
questions to Joe Adams by e-mail to ja-
dams@beckerlawyers.com. Past edi-
tions may be viewed at floridacondo-
hoalawblog.com.
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